Denumirea dintilor

Tipurile dintilor si denumirea lor
Dintii, a caror denumire vine din limba latina de la dens au ca principala functie taierea, maruntirea si mestecarea alimentelor, de asemenea indeplinesc un rol major in pronuntarea unor consoane.
Dentitia definitiva este formata din 32 de dinti si inlocuieste dentitia de lapte sau decidua (alcatuita din 20 de dinti) incepand cu varsta de 5-6 ani sau chiar mai tarziu.
Incisivii (8 la numar, 4 sus pe maxilar si 4 jos pe mandibula – 2 incisivi centrali si 2 incisivi laterali) sunt dintii din fata care au rol in taierea si maruntirea hranei.
Caninii, 4 la numar, 2 sus si 2 jos, sunt situati de-o parte si de alta a incisivilor laterali. Rolul lor este de a rupe hrana.
Premolarii in numar de 8, 4 sus si 4 jos, urmeaza dupa canini, forma lor este mai mare, prezinta niste creste care ajuta la mestecarea hranei.
Molarii, tot in numar de 8, sunt cei mai mari si mai puternici dinti si prezinta mai multe creste. Molarii apar la varsta de 6 si 12 ani, iar acest lucru le da si numele de molarii de 6 si molarii de 12 ani.
Maseaua de minte sau al treilea molar are acesta denumire pentru ca, de regula, apare la maturitate. Este ultima masea si nu este functionala.


This entry was posted in Articole and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>